Traditionellt brukar resandet öka den här tiden på året i samband med att sportlov och påsklov inträffar. Vi vill därför uppmärksamma er på Folkhälsomyndighetens rekommendationer avseende resande utanför Sverige och den karantän som gäller när man återvänder till Sverige.

FMF Assistans avråder från att resa utomlands på grund av den rådande pandemin. Tänk på er egen och era anhörigas säkerhet; stanna hemma. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att svensk medborgare ska testa sig strax före inresan eller så snart som möjligt efter ankomst till Sverige. Därefter ska man testa sig igen på dag 5 efter att man anlände till Sverige. Denna rekommendation gäller inte de som är födda år 2014 eller senare. Oavsett resultatet av testet ska man stanna hemma och undvik nära kontakter i sju dagar efter ankomst till Sverige.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alltså alla svenska medborgare att sätta sig själva i karantän under 7 dagar. Eftersom vi på FMF Assistans arbetar med personer som kan vara särskilt utsatta för covid-19 smitta vill vi även att våra anställda följer denna rekommendation. För att detta ska vara möjligt så måste man som anställd planera utifrån att man inte kommer att kunna befinna sig på arbetsplatsen under en vecka efter att man anlänt till Sverige.

Eftersom det inte är möjligt att arbeta hemifrån som personlig assistent så innebär en 7 dagars karantän att man som personlig assistent inte kommer att kunna ta några arbetspass som personlig assistent under den perioden. Det innebär att schemaplanering inte enbart måste ta hänsyn till den tid som man befinner sig utomlands, utan schemaplanering måste även ta hänsyn till att man befinner sig i karantän i ytterligare 7 dagar efter resan. Detta är möjligt genom att man kompenserar för den förlorade veckan genom att man tar flera och längre arbetspass före resan och/eller efter att karantänen upphört.

Schemaändring måste genomföras i god tid. Det är därför viktigt att man som anställd tar kontakt med sin arbetsledare och diskuterar hur lång tid man kommer att vara borta som en följd av en utomlandsresa innan man åker iväg.

Kom ihåg att om man blir sjuk efter att man kommit hem till Sverige så gäller vanliga rekommendationer och regler för sjukdom.

Länk till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.